• Píše... Radka Příkaská
        • Píše... Radka Příkaská

        • 12.03.2020 16:45
        • Máme na to, aby sme dávali


        • Poznáš to. Existujú ľudia, ktorí Ťa cez svoj láskavý pohľad preskenujú a nájdu také hodnoty, ktoré si možno sám neuvedomuješ, či dokonca vo svojej tendencii nedoceniť sa, nevidíš. Vidia v Tebe to najlepšie, čím si. Vidia, čo Ťa teší, Tvoje túžby a snahy. Vedia oceniť Tvoju snahu a všimnú si každú maličkosť, každý kúsok dobrého, čo sa cez Teba prejaví. Vedia sa Ti pozerať do očí a sústredene počúvať, čo s nimi práve zdieľaš. Pýtajú sa ako sa máš, a vypočujú si odpoveď, lebo ich to skutočne zaujíma. Neobídu Ťa bez úsmevu, či srdečného pozdravu. Dajú Ti najavo, že v Teba veria a vážia si Ťa.


          Môžeš im povedať, ako Ti je, spýtať sa, keď niečomu nerozumieš, vieš, že im môžeš dôverovať a hovoriť otvorene. Popri nich sa cítiš, že to v živote celkom zvládaš.


          Takíto ľudia vedia veľa dať. Ľudia, čo dávajú, dostávajú aj späť. Možno v inej forme, alebo v inom období. Prichádza to spontánne a autenticky. Tak je to v poriadku a zachováva sa rovnováha. Nedeje sa to ako obchod, lebo keď dávajú, neočakávajú zisk. Vtedy je dávanie pravdivé, a aj druhý človek ho takto cíti.


          Je to vlastne obrovský dar, výsada bohatých, môcť niekomu niečo dať. V tomto prípade bohatých na to, čo máme v sebe všetci – láskavosť, všímavosť, pozornosť, záujem, úsmev, svoj čas. Dať to, čo každý z nás potrebuje rovnako ako vodu, jedlo a vzduch.


          S dávajúcimi ľuďmi sa cítime vždy dobre, a vedomie, že sú v našom živote, nás napĺňa pocitom vďačnosti.
          Ak si niekedy spravím zoznam toho, čo má v mojom živote hodnotu, ktorú za peniaze nekúpim, budú tam na jednom z prvých miest.
          Hovorí sa, že dobrého býva málo. Málo je však len času na to, aby sme dali to, čo nám bolo dané.
          Možností je vždy viac ako si myslíme. Každý deň prichádzajú príležitosti a do cesty sa nám stavajú ľudia, ktorým máme čo dať.


          Keď je takýto človek učiteľom, sila dávania sa zdvojnásobuje.


          Keď sa pozriem okolo seba vo Felixe, môžem povedať, že sa tu stretlo veľa dávajúcich ľudí pokope. Veľa vzácnych ľudí, ktorí veria v hodnotu dávania, a so skromnosťou dávajú zo seba to najlepšie a najviac ako vedia.


          Delia sa s deťmi o svoje bohatstvo, ktoré deťom dáva viac ako si vieme predstaviť.Ďakujem všetkým vo Felixe, že sú súčasťou dávania a inšpiráciou pre napísanie tejto úvahy.  


          Radka

        • Naspäť na zoznam článkov
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje