• Pán Halák, mali by ste založiť školu!
      • Pán Halák, mali by ste založiť školu!

      • 26.02.2018 10:11
      • Píše Peťo Halák:

        S touto myšlienkou ma oslovila Hanka Gottweisová na Konferencii Učíme pre život v Poprade. Bolo to niekedy v marci 2010 alebo 2011. Moja spontánna reakcia bola negatívna: “Na čo by som zakladal školu? To je veľa byrokracie, kopec obmedzení, náročný manažment… Ja sa chcem predsa venovať konferenciám a sieťovaniu učiteľov…”.
      • Na tú myšlienku som aj rýchlo zabudol. Od roku 1997 až do 2008 som aktívne organizoval súťaže, sústredenia, tábory, krúžky pre deti v oblasti matematiky a fyziky v rámci neziskovej organizácie P-MAT. No a postupne tieto aktivity prerástli do spomínaného sieťovania inovatívnych škôl, učiteľov, riaditeľov: Roadshow Moderný učiteľ, Konferencia Učíme pre život, Kluby moderných učiteľov, Letné školy učiteľov, konzultácie pre školy a mnohé ďalšie projekty a aktivity ma dostatočne napĺňali… Miesto na založenie školy som tam akosi nevidel…
        Až raz ... raz začali moje deti chodiť do Materskej školy. Veľmi sme to neriešili a keďže sme mali dobré referencie na blízku škôlku, tak sme tam prihlásili postupne naše obe deti. Moje nastavenie zdokonaľovať veci naokolo nenechalo na seba dlho čakať, začal som byť iniciatívny, založil som ZRPŠ, stal som sa predsedom Rady školy a s pani riaditeľkou sme spoločne všeličo vylepšili a doladili.
        A potom ... potom sme sa boli pozrieť na dni otvorených dverí v škole, kam mali naše deti chodiť (ak by chodili do spádovej školy). To bolo v čase, kedy mal môj syn 4,5 roka. Čo sme tam videli ..., ehm, jemne povedané - nezaujalo nás to. Ale v tom čase som veľmi nemal energiu rozmýšľať čo s tým. Ešte sme mali stále rok aj pol čas. 
        Až napokon ... v lete 2012 som si prečítal článok o Primaria škole vo Švajčiarsku. Bolo to počas dovolenky pri mori. Zrejme aj pôsobením slnka, tepla, nedostatočného pracovného vyťaženia ... skrátka takmer dve noci sme s mojou manželkou Radkou na balkóne s výhľadom na more diskutovali o tom, či sa do toho pustíme. Alebo skôr o tom, ako sa to s tou školou dá predsalen rozbehnúť.
        Po návrate z dovolenky som mal v hlave jasný zoznam krokov. Spomenul som si na všetkých ľudí, ktorí mi navrhovali založenie školy a postupne som ich oslovil, či do toho so mnou pôjdu ... ale to už je iný príbeh, ktorý začal v auguste 2012, Vy ste jeho súčasťou a ja som rád, že ho žijem.

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje