• Ako sme písali na Deň husieho brka
          • Ako sme písali na Deň husieho brka

          • Vo štvrtok 15. júna od 10.00 prišli aj naši rodičia, aby s nami strávili zaujímavú hodinu plnú aktivít s písaním. Písali sme husími brkami a redisperami, ktoré sme namáčali do kalamára s tušom a atramentom. Prijali sme výzvu Cirkevnej základnej školy Narnia Bratislava, tak ako mnoho ďalších škôl na Slovensku a zapojili sme sa do akcie s názvom Deň husieho brka. Prišli nás podporiť aj naši rodičia, ktorí už podpísali Petíciu za slobodu v písaní. Ráno boli pri vchode pripravené tabule, na ktoré mohol každý  napísať nejaký odkaz.

            Mnohí z nás vedeli písať paličkovým písmom ešte skôr, než sme nastúpili do školy. Potom sme sa naučili písať písmom, ktoré sa volá Comenia Script. Máme s ním dobré skúsenosti a vieme, že sa možno budeme musieť naučiť písať písmom, ktorým sa učili písať aj naši rodičia a ich rodičia... Nebudeme mať už na výber. Vieme, že to trápi našich učiteľov, rodičov a trápi to aj nás. My sme zvedavé deti a sme zvyknuté, že sa môžeme samé rozhodovať a naši učitelia nás v tom podporujú. Nechceme, aby nám niekto prikazoval, ako máme písať. Preto sme aj na dvore našej školy písali odkazy, že chceme Comeniu Script a slobodu v písaní http://slobodavpisani.sk/. Keď sa budeme chcieť naučiť písať písaným spojitým písmom, tak sa to naučíme.

            Comeniu Script sa na našej škole učíme už od prvej triedy. Zvládame ho veľmi dobre a s inými typmi písma sa stretávame na výtvarnej výchove.

            Stále veríme, že sa nájde riešenie, aby sme mohli Comeniou písať aj naďalej a aj noví prváci, ktorí prídu do školy v septembri.

            Chceme byť pripravení do života, uplatniť sa v živote a sami si vybrať, kam budeme smerovať. Nechceme, aby nás niekto brzdil, ale potrebujeme podporu v tom, čo chceme robiť.

            Máme šikovných učiteľov, ktorí vedia, čo je pre nás dobré.

            Vieme, že v septembri sa môže všetko zmeniť a pre nás to znamená, že nebudeme môcť písať Comeniou Script.

            Deň husieho brka sme pochopili ako šancu dať všetkým najavo, že s rozhodnutím ministerstva školstva nesúhlasíme. Niečo je v rukách rodičov a učiteľov, ale aj my sme pochopili, že ak sa zapojíme, tak dáme najavo svoj nesúhlas.

            Prišli medzi nás aj reportéri a novinári http://hnonline.sk/slovensko/978215-ziaci-a-ucitelia-bojuju-za-slobodu-v-pisani-vraciame-sa-o-85-rokov-spat-kritizuju, pretože sa chceli pozrieť na to, ako strávime Deň husieho brka.

            Dúfame, že sme podporili slobodu v písaní, ktorú nám a ostatným školám nikto nevezme.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje