• Píše... Bernard Brisuda
        • Píše... Bernard Brisuda

        • 13.03.2020 15:27
        • Čo nám táto situácia môže dať?

        • Hypnotizujeme telefón. Dychtivo čakáme na pozitívne správy či teplejšiu jar. Vo svetle najpálčivejšej témy týchto dní by sme najradšej počuli informácie typu „ohniská nákazy sú pod kontrolou“, „Slnko víťazí nad neviditeľným nepriateľom“,  „koniec boja je záležitosťou pár dní“. Nalejme si čistého vína (alebo radšej zdravotného frťana domácej pálenky) a povedzme si, že veci sa majú tak, že v podstate sme len na začiatku bitky, ktorá môže trvať celé týždne či mesiace... Odchádzajúcu vládu sme viacerí zrejme nemuseli, ak sa však na veci pozrieme triezvo s tým, že sa dokážeme poučiť zo situácie za našimi hranicami, preventívnu mimoriadnu situáciu musíme vnímať ako jednoznačne pozitívny krok.

          Naša škola je de facto zatvorená od utorka 10. marca a zatvorená bude zrejme ešte nejaký čas. Obmedzenia pravdepodobne sprevádzajú aj vašu pracovnú činnosť. Ak patríte k tým, ktorí sa snažia vyextrahovať zo všetkého čo sa okolo odohráva to pozitívne, neotvára sa Vám v domácom prostredí len šanca na pracovný homeoffice, ale tiež obrovská paleta nových či prachom dávno zapadnutých a zabudnutých staronových možností.

          Mali ste ako mladý dorastenec sen, že sa naučíte takú či onakú tvorivú techniku? Že budete robiť to, čo chcete Vy sami a nie to, čo chce Váš šéf či mama? Že sa naučíte hrať na harmoniku, ktorá už veky ležím ladom na povale? Alebo že si pravidelne v dome, ktorý ste tak náročne zariaďovali doprajete večer po práci pohodičku s pohárom vína a starou dobrou platňou z magnetofónu? Ťažko povedať kedy najbližšie sa Vám naskytne lepšia situácia na naozaj efektívne strávený home-made čas.

          Alebo inak: Pamätáte si ako ste sa dušovali, že práca nemôže nikdy prevážiť nad starostlivosťou o rodinu? Že deti musia byť vždy na prvom mieste a večery s manželkou či manželom nebudú patriť odpovediam na pracovné maily? Aktuálne sa nám všetkým naskytá úžasná šanca na okraji mimoriadnych opatrení nanovo sa ukotviť v rodine. Využite hranie spoločenských hier, skladanie obrovskej sady puzzle či spoločné varenie na pokojný čas. Čas vypočutia si seba navzájom, čas na uzdravenie či prehĺbenie vzájomných vzťahov. Ak Vás majú počas procesu znovunachádzania rodinnej pohody prerušovať neustále zvuky notifikácií spoločne so znechutenými grimasami rodinných príslušníkov odkladajúcich svoj mobilný telefón, skúste uzavrieť dohodu o vypnutom wi-fi. Aspoň v určenom vopred dohodnutom čase.

          Situácia, ktorej čelíme nám opäť pripomína, že náš komfort a vysoký životný štandard by sme nemali nikdy pokladať za samozrejmosť. Čas na osobný sebarozvoj či venovanie sa ľudom, ktorých milujeme treba pokladať za vzácnosť najvyššej akosti. Načerpajme počas týchto dní. Nech máme na čom stavať a nech máme čo dávať keď sa vrátime do okukaných koľají každodenných povinností a dennej rutiny.

        • Naspäť na zoznam článkov
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje