• Keď sa povie Felix...
      • Keď sa povie Felix...

      • 22.12.2017 08:50
      • Píše Dávid Králik, hľadač pokladov v Škole FELIX:

        Je čosi po štvrtej ráno. Budím sa a vstávam a pred posledným dňom vo Felixovi v tomto kalendárnom roku rozmýšľam, čo vidím, keď sa povie Felix 😊
      • Vchádzam do školy. „Ahoj Zajac,“ počujem pri dverách. Keď sa naskytne príležitosť, pozdieľam medzi štyri očami svoje „zranenie“ z tohto oslovenia. Dostáva sa mi ospravedlnenie a porozumenie a šmahom je všetko zabudnuté a dostávam otázku: „Ako v muzikále spravíme to a to..“ akoby sa ešte pred chvíľou nechumelilo 😊 Keď sa povie Felix, vidím úctu a tiež zraniteľnosť..
        Mimi vchádza do zborovne. Pýta sa na Lucku. Ukazujem jej na tričko „To, čo tu máš.“ Pozrie dole a ja jej cvrknem po nose. „Čo vás v tej škole učia?!?“ pýtam sa jej so smiechom. O 10 sekúnd mi spraví to isté a ja sa nechám nachytať, aby sme si boli kvit. 😊 Keď sa povie Felix, nevidím dva rozdelené svety, ale partiu ľudí, malých aj veľkých, ktorí spolu rastú..
        Bavím sa s niektorým z učiteľov o hodine. Sedíme na chodbe. Každú chvíľu prechádza okolo nás dieťa a mávame si. Žiadne slová netreba. Oči sa nám smejú a len si navzájom zamávame, ako šiši 😊 Keď sa povie Felix, vidím spriaznené duše, s ktorými sú niekedy slová zbytočné..
        Prechádzam po chodbe. Zastaví ma Lukino, vraj kedy bude Králikáreň. Sklopím králičie uši a poviem, že som somár, lebo som si toho nasekal taaaaaaak strašne veľa a nič nestíham. A Luki, si pýta môj zošit. „Hádam mi nenapíše poznámku,“ preblesne mi hlavou a on tam čosi rýchlo načmára a podáva mi nazad. Odbieha a ja v zošite čítam: „Pre Dávida od Lukiho“ 😊 Keď sa povie Felix, vidím zhovievavé deti, ktoré nado mnou nelámu palicu, aj napriek mojim nedostatkom a zlyhaniam..
        Chystám sa odísť. Bosý vkráčam do zborovne a hľadám topánky. Potom si spomeniem, že som ich vlastne nechal v triede. Idem ta. Obúvam sa. Ako vychádzam zo školy, Dankov ocino sa pýta synátora, prečo je bosý 😊 Keď sa povie Felix, vidím bosé nohy a slobodu..

        Ja viem, Felix je škola a mal by som vidieť známky a výkon a učivo a... Ale ja to nevidím, som celkom obyčajné dieťa 😊 Keď sa povie Felix, vidím ľudí, malých aj veľkých, ktorých mám rád..

        Prajem nám všetkým vianočné dni, v ktorých sa nám podarí spomaliť a naplno, hlboko a autenticky prežiť čas s tými, ktorých milujeme.

         

      • Naspäť na zoznam článkov
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje